Ποιοι είμαστε … Featured

Wednesday, Jan 30 2070

Ποιοι είμαστε …

Το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT -“Δράση για την Εκπαίδευση”, καταργεί τα σύνορα της τυπικής εκπαίδευσης του σήμερα και εισάγει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα παιδιά του αύριο. Μέσα στην πενταετή του θητεία στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τον κώδικα και την εκπαιδευτική ρομποτική, η eduACTλαμβάνει πρωτοβουλίες στον χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης εφαρμόζοντας πρακτικές που έχουν στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με όραμα να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, με καινοτομία και ποιότητα στην εκπαίδευση, η eduACTδίνει έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων σε προγράμματα που διαμορφώνουν νέους με ηγετικά χαρακτηριστικά και κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, με τη βοήθεια ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών με πάθος για το αντικείμενό τους, αλλά και τη συνδρομή εκπαιδευτικών, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών από ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργήθηκαν δράσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά μεγαλουργούν, καλλιεργούν τις γνώσεις τους, διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ανακαλύπτουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο και προπάντων αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες για την κοινωνική τους ζωή. Η αυτοεκτίμηση, η ομαδικότητα, η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση του «άλλου», συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης, της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Κλειδί στην επιτυχία του φιλεκπαιδευτικού σωματείου συνιστά ο συμπεριληπτικός προσανατολισμός του οργανισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε ήδη από τις απαρχές του οργανισμού μέσω του οράματος του Προέδρου της eduACT, βραβευμένου διεθνώς εκπαιδευτικού και ακτιβιστή  κ. Κώστα Βασιλείου. Βασικός στόχος ναξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούν τη συμμετοχή των μαθητών-πολιτών του κόσμου στη μάθηση και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα  και τα οποία σχετίζονται με την εθνικότητά τους, το φύλο τους, το κοινωνικό και οικονομικό τους επίπεδο, τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, και οποιαδήποτε διαφορετικότητα πιθανόν έχουν.

 Για αυτόν τον λόγο, η eduACTσχεδιάζει δράσεις που πρoωθούν την ανακαλυπτική προσέγγιση της γνώσης σε παιδιά από όλη την Ελλάδα μέσω των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας “FIRSTLEGOLeague»”και “FIRSTLEGOLeagueJr”. Οι διαγωνισμοί FLLκαι FLLJr. διοργανώνονται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως και αποτελούν τους ποιοτικότερους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς νέων τεχνολογιών, όπου συμμετέχουν παιδιά από 6 έως 16 ετών. Στην Ελλάδα οι διαγωνισμοί, τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους τοπικούς φορείς (εκπαιδευτικούς και μη), στις μεγαλύτερες πόλεις, σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Στις ομάδες που θα ξεχωρίσουν, δίνεται η δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους σε Παγκόσμιους διαγωνισμούς σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Μέσω της eduACT, διαγωνισμοί και εργαστήρια (workshops) «ταξιδεύουν» τη ρομποτική σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, την Ήπειρο και το Ιόνιο, τις φυλακές ανηλίκων Κασσαβέτειας Μαγνησίας, όπου ανήλικοι τρόφιμοι μυούνται στη ρομποτική, τα παιδιά Ρομά του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης και του Δροσερού Ξάνθης, προσφυγόπουλα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μέχρι την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ.

Το βραβευμένο με τη «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία 2018» από τα “EducationLeaderAwards” σωματείο, όμως, δεν μένει μόνο εκεί. Μέσα από το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό του πρόγραμμα “SeaSun+Fun S.T.E.A.M.&RoboticsCamp”, που διεξάγεται στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν θερινές ξέγνοιαστες διακοπές μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας το STEAM (το πολύπτυχο Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Αξιοσημείωτο είναι ότι το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα αντίστοιχα εγχειρήματα των Βαλκανίων και συγκέντρωσε παιδιά από την Ευρώπη, την Βόρειο Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον ανακάλυψης της γνώσης για τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου.

 

Παράλληλα, με σκοπό την παροχή δίκαιων ευκαιριών και σε παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η δράση της eduACT “Μάχη… για τα Όνειρά τους”, μέσω του προγράμματος χορηγιών από ιδιώτες, επιχειρήσεις  και φορείς, προσφέρει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και στηρίζει την μετεκπαίδευση και επιμόρφωση ταλαντούχων επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Αν θα θέλατε να μας γνωρίσετε καλύτερα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας  www.eduact.org

 

 

 

 

 

Last modified on Tuesday, 12 February 2019 07:10