Sotiris

Sotiris

Crescendo

Wednesday, Jul 17

Λίγα λόγια για το Crescendo
Το Crescendo είναι ένας οργανισμός με παρουσία σε 40 χώρες και από το 2016 εκπροσωπείται στην Ελλάδα και την Κύπρο, στα πλαίσια της Αγάπης-Agape. Πρόκειται για ένα εργαλείο επικοινωνίας και δικτύωσης των μουσικών και των σπουδαστών μουσικής με σκοπό τις συνέργειες με μη ανταγωνιστικό πνεύμα. Μέσα από τη συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς, ορχήστρες και χορωδίες, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για μελλοντικές συμπράξεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς - και όχι μόνο - σε θέματα διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, διαθρησκειακού διαλόγου και αποδοχής του Άλλου.
To Crescendo Hellas
…δίνει τη δυνατότητα σε νέα ταλέντα να έχουν μια επαγγελματική εμπειρία, που θα τους βοηθήσει στην καριέρα τους
….επενδύει στη νέα γενιά που μέσα στην κρίση δεν έχει τα μέσα για μουσική παιδεία
…στηρίζει τις Τέχνες στην Ελλάδα σε ένα υγιές περιβάλλον
…δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με βαθύτερο νόημα για το κοινό

FB: https://www.facebook.com/CrescendoHellas/

 

 

Programming and Robotics Team 

Students of Hortiatis

http://XProgTeam.Blogspot.com 

Deutsch-Griechische Gesellschaft Düsseldorf e.V.

www.de-gr-gesellschaft.com

   

 

Kalimera! Καλημέρα,

Τον Ιούνιο 2019  φιλοξένησε η ομάδα μας  XProgTeam, 10  νέους από διαφορετικά σχολεία του Ντίσελντορφ Γερμανίας που συμμετείχαν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής.  Από την πλευρά της Γερμανίας την οργάνωση την ανέλαβε η Έλενα Βεργή, υπεύθυνη νεολαίας της ελληνογερμανικής οργάνωσης του Ντίσελντορφ

(Deutsch-Griechischen Gesellschaft Düsseldorf e.V. http://www.de-gr-gesellschaft.com). Από την δική μας πλευρά την οργάνωση την ανέλαβε ο συντονιστής της ομάδας Σωτήρης Τοκαλατσίδης.  

Ποιοι είμαστε

Το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης αποτελεί νεανικό σωματείο με έδρα την Κατερίνη. Ιδρυθήκαμε το 2018 με σκοπό να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση των νέων της περιοχής μας μέσα από τις δράσεις τις οποίες φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε. Μέλος του σωματείου μπορεί να γίνει κάθε νέος 18-30 ετών που κατοικεί ή κατάγεται από την περιοχή της Κατερίνης και ευρύτερα της Πιερίας.

 

Πως ξεκινήσαμε

Η ανάγκη για την ενεργοποίηση της νεανικής κοινότητας της Κατερίνης και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων της περιοχής μας για ζητήματα νεολαίας αποτέλεσαν τους λόγους της αρχικής μας δραστηριοποίησης το καλοκαίρι του 2016.

Συνειδητοποιώντας το κενό που υφίσταται στη συμμετοχή και ενεργοποίηση στα κοινά των νέων της περιοχής μας, δημιουργήσαμε μια κοινότητα νέων ατόμων με στόχο την ανάδειξη νεανικής ατζέντας ιδεών που απουσιάζει από τις τοπικές πολιτικές. Για αυτό και προσπαθήσαμε μέσα από τις δράσεις μας να προβάλλουμε εναλλακτικές επιλογές για την ενεργοποίηση των νέων της πόλης και τη συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Ταυτόχρονα, επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις στην αναθεώρηση των προτεραιοτήτων των τοπικών αρχών σχετικά με τα ζητήματα νεολαίας.

 

Όραμα

Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας ενεργής ομάδας που θα μπορεί έμπρακτα να αναδεικνύει τις νεανικές πρωτοβουλίες ως ουσιαστικό φυσιογνωμικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας, ενδυναμώνοντας το προφίλ της Κατερίνης σε πόλης φιλικής προς τους νέους κατά τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπρόσθετα, με αφορμή τη δραστηριοποίηση μας, οραματιζόμαστε την μετατροπή της Κατερίνης σε ένα περιβάλλον πρότυπης ενσωμάτωσης και εφαρμογής πολιτικών νεολαίας σε τοπικό επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Στόχοι

α. Η διοργάνωση δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων προς πολιτική κοινωνικοποίηση, προβληματισμό και συμμετοχή στις δομές της κοινωνίας των πολιτών (YouthWorking).

β. Ενίσχυση της νεανικής κινητικότητας και η παροχή ευκαιριών ενεργοποίησης σε νέους της περιοχής.

γ. Η σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των νέων πολιτών με καταγωγή ή μόνιμη διαμονή στην πόλη και η παρότρυνση τους σε δράσεις με σκοπό την υπενθύμιση της κοινής καταγωγής και των κοινών υφιστάμενων προβλημάτων που βιώνουν.

δ. Η δημιουργία νεανικής ανεξάρτητης ανανεώσιμης δεξαμενής σκέψεων και προτάσεων για την πόλη – πλατφόρμα νεανικών ιδεών.

ε. Η μελέτη των προβλημάτων της περιοχής (ελλείψεων, σφαλμάτων) στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της βιωσιμότητας, των υποδομών, του τουρισμού, της πολιτικής, της ίσης πρόσβασης των ΑμεΑ στα κοινωνικά αγαθά, της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριοποίησης των νέων.

ζ. Η μελέτη και τεκμηρίωση προτάσεων υπό νεανική σκοπιά στους παραπάνω τομείς και η προώθηση τους στους αρμόδιους φορείς και όργανα.

 

Τι κάνουμε

Εστιάζουμε κυρίως στη διοργάνωση δράσεων που έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τη νεανική κοινότητα της Κατερίνης. Ενδεικτικά στις δράσεις μας μπορούν να συγκαταλεχθούν τα εξής: ΣΥΝ-ΘΕΣΗ | Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κατερίνης, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης, ημερίδες, συνέδρια, Διαβουλεύσεις (Συζητήσεις σε στρογγυλά θεματικά τραπέζια), καταγραφή – ανάδειξη νεανικών προτάσεων, ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε διεθνή συνέδρια, workshopsγια την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μελών μας και πολλά άλλα!

Που θα μας βρείτε

Webpage: www.diktyo-katerini.gr

Facebook: Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης

Instagram: katerini_youth_network

Το 2017 μια παρέα νέων από την περιοχή των Γιαννιτσών διαπίστωσε πως η βελτίωση της σχέσης των Νέων με την τοπική τους κοινωνία θα είχε αποτέλεσμα την παραγωγικότερη σχέση με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αναζητώντας ένα διαδραστικό μέσο για να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, η ομάδα «Εν Έργω» πραγματοποίησε την 1ηπροσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου στα Γιαννιτσά τον Μάρτη του 2017, ενώ τον Μάρτη του 2018 διοργανώσαμε τη 2η προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας και τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιαννιτσών αμφότερες. Επίσης, η τελευταία μας μεγάλη δράση ήταν η Δημόσια Διαβούλευση των Νέων του Δήμου Πέλλας σε συνεργασία με πολλούς κοινωνικούς φορείς της πόλης τον Νοέμβρη του 2018. Σκοπός μας είναι η εξοικείωση των νέων πολιτών με τους δημοκρατικούς θεσμούς μέσω δράσεων που θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του δημοκρατικού πνεύματος των νέων, η διοργάνωση συνεδρίων ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Οι δράσεις αυτές θα έχουν ως στόχο να προάγουν το δημοκρατικό φρόνημα των νέων Δημοτών, τη ρητορική τους δεινότητα, την κριτική τους σκέψη συγκροτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μελλοντική Κοινωνία των Πολιτών. Σήμερα αριθμούμε πάνω από 90 μέλη.

Ο οργανισμός

Η eduACT ή αλλιώς «Δράση για την Εκπαίδευση», συνιστά ένα φιλεκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό-αγαθοεργές σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έτος ίδρυσης το 2013 και εκπαιδευτικές δράσεις που εκτείνονται διεθνώς (Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική κ.ά.). Μέλος της μπορεί να γίνει ο καθένας που έχει διάθεση να δράσει προς όφελος της μάθησης μέσω της εκπαίδευσης και στοχεύει στη προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της δημιουργικότητας των πολιτών.

Αυτό που ορίζει την ταυτότητα του οργανισμού μας είναι οι φιλοδοξίες μας. Όραμα μας αποτελεί η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης που θα είναι προσβάσιμη από όλους. Εισάγοντας την έννοια της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, στοχεύουμε στο να αναδείξουμε τα ταλέντα των νέων παιδιών, προσφέροντας το ερέθισμα για δημιουργικότητα. Έρευνα και παιχνίδι, μάθηση και διασκέδαση, επιστήμη και τεχνολογία συνδυάζονται για να δώσουν χρήσιμες επαγγελματικές δεξιότητες για το μέλλον των αυριανών καινοτόμων.

Η ανακάλυψη ταλέντων και η επένδυση σε αυτά, καθώς και η ανάδειξη ηγετικών φυσιογνωμιών και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες των δράσεων μας. Θεμέλιος λίθος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η ταύτιση της επιθυμίας με το κίνητρο για μάθηση. Κάνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση μέσω της έρευνας και της διασκέδασης, καλύπτουμε το κενό μεταξύ της συμβατικής εκπαίδευσης και εκείνων των δεξιοτήτων που διαμορφώνουν ευτυχισμένους ανθρώπους και κατ’ επέκταση επιτυχημένους επαγγελματίες.

Οι δράσεις μας

Ο οργανισμός «Δράση για την Εκπαίδευση» ακολουθεί το όραμα που συνδιαμορφώνουν τα μέλη του. Το νέο βρίσκεται στο μυαλό, στη δημιουργικότητα, στο μεράκι και στην ικανότητα εκατοντάδων εθελοντών αλλά και στην δέσμευση και στον επαγγελματισμό της ομάδας οργάνωσης. Η eduACT είναι μία πλατφόρμα ανάπτυξης καινοτομιών εκπαίδευσης. Βάση μας το eduACTion Innovation HUB στην καρδιά του κέντρου στη Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή, 136),  όπου σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ κάθε μονάδα ή ομάδα μπορεί σε ένα φιλόξενο και υγιές περιβάλλον να αναπτύξει δυναμικά την ιδέα του.

Ειδικότερα, οι Διαγωνισμοί "Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST ® LEGO® League & FIRST ® LEGO® LeagueJr.", και τα καινοτόμα προγράμματα ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, STEAMYOURSELFWITHFLL, SEASUN + FUNROBOTICSCAMP αποτελούν ενδεικτικές δράσεις του οργανισμού μας. Σκοπό των δράσεων μας αποτελεί η ενίσχυση και υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παιδιών που βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής σε ομάδες Ρομά και στα Σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων Βόλου, ευκαιρίες για ταλαντούχους νέους και νέες, η πρώτη διεθνής κατασκήνωση ρομποτικής και κώδικα και η συμμετοχή εφήβων στο Arctic Camp International της Νορβηγίας είναι κάποιες από τις επιπλέον δράσεις μας.

Οι δράσεις μας ανά έτος :

 

 

2013

  • Ίδρυση Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • Έναρξη προγράμματος «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» και δωρεάν επιμόρφωση 3.000 παιδιών από περιοχές τις Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Ρομποτική
  • Έναρξη ερευνητικού προγράμματος για μαθητές/τριες με τίτλο FutureSchoolProgram

2014

  • Διεξαγωγή του FIRSTLEGOLEAGUE, διαγωνισμού έρευνας και ρομποτικής για παιδιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
  • Διαγωνισμός 2013-2014
    • 32 ομάδες
    • 300 παιδιά
    • 100 εθελοντές
    • 000 επισκέπτες
  • Συμμετοχή ομάδας του FIRST LEGO LEAGUE GREECE, με παιδιά Ρομά από το Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, στο WorldFestival στο SaintLuis των Η.Π.Α.
  • Συμμετοχή δύο ομάδων του FIRSTLEGOLEAGUEGREECE στο OpenEuropeanChampionship στην Παμπλόνα της Ισπανίας
  • Διεξαγωγή του πρώτου ROBOTICSCAMP με τη συμμετοχή 40 παιδιών από όλη την Ελλάδα και 10 από την Ολλανδία.

2015

  • Διεξαγωγή του FIRST LEGO LEAGUE, διαγωνισμού έρευνας και ρομποτικής για παιδιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
  • Διαγωνισμός 2014-2015
    • 52 ομάδες στην Ελλάδα, 12 στην Βουλγαρία και 10 στην Κύπρο
    • 1000 παιδιά
    • 200 εθελοντές
    • 000 επισκέπτες
  • Εκπροσώπηση από ελληνική ομάδα στο World Festival στις Η.Π.Α. και κατάκτηση 4ης θέση στο Robot Game, καθώς και στο Johannesburg στη Νότια Αφρική.
  • Υλοποίηση του προγράμματος «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» στις φυλακές ανηλίκων στην Κασσαβέτεια Βόλου και σύσταση της πρώτης ομάδας ρομποτικής από ανήλικους τρόφιμους
  • ROBOTICS CAMP με τη συμμετοχή 80 παιδιών από όλη την Ελλάδα και συμμετοχή 5 προσφυγόπουλων από τη Μέριμνα Ανηλίκων
  • 5 Υποτροφίες για τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα στο Arctic Camp στη Νορβηγία.

 

2016

  • Διεξαγωγή του FIRST LEGO LEAGUE, διαγωνισμού έρευνας και ρομποτικής για παιδιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
  • Διαγωνισμός 2015-2016
    • 73 ομάδες στην Ελλάδα, 15 στην Κύπρο
    • 1400 παιδιά
    • 300 εθελοντές
    • 000 επισκέπτες
  • Εκπροσώπηση από ελληνική ομάδα στο World Festival στις Η.Π.Α., καθώς και στις Κανάριες Νήσους και το Σίδνεϋ
  • Πιλοτική χρονιά διεξαγωγής του FIRST LEGO LEAGUE Jr.
  • ROBOTICS CAMP με τη συμμετοχή 120 παιδιών από όλη την Ελλάδα και συμμετοχή 5 προσφυγόπουλων από τη Μέριμνα Ανηλίκων
  • 5 Υποτροφίες για τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα στο Arctic Camp στη Νορβηγία
  • Συμμετοχή σε SummerSchool του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του NottinghamUniversity στην Ξάνθη.
  • Έναρξη του προγράμματος STEAM yourself with FLL για τη δωρεάν επιμόρφωση ενηλίκων και παιδιών στη ρομποτική και την εξάσκηση ηγετικών δεξιοτήτων.

 

2017

  • Διεξαγωγή του FIRSTLEGOLEAGUE και FIRSTLEGOLEAGUEJr. διαγωνισμού έρευνας και ρομποτικής για παιδιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με 3 πρωταθλήματα σε Αθήνα, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη
  • Διαγωνισμός 2016-2017
    • 110 ομάδεςστηνΕλλάδα, 30 στην Κύπρο
    • 3 events
    • Αθήνα 19 Φεβρουαρίου, Φιλοξενία Ίδρυμα Ευγενίδου
    • Ξάνθη 4 Μαρτίου, Φιλοξενία Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
    • Θεσσαλονίκη 11 & 12 Μαρτίου, Φιλοξενία Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
    • Περισσότεροι από 500 εθελοντές
    • 000 επισκέπτες
  • Οκτώ ομάδες μας εκπροσωπούν σε Αμερική, Δανία & Βρετανία σε παγκόσμιες διοργανώσεις! (Ελλάδα και Κύπρος)
  • Πρώτη επίσημη χρονιά διεξαγωγής του FIRSTLEGOLEAGUEJr. με 3 Expoevents και 50 ομάδες από όλη την Ελλάδα.

2018

  • Διεξαγωγή του FIRSTLEGOLEAGUE και FIRSTLEGOLEAGUEJr. διαγωνισμού έρευνας και ρομποτικής για παιδιά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου με 5 πρωταθλήματα σε Αθήνα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κρήτη.
  • Διαγωνισμός 2017-2018
    • 160 ομάδες στην Ελλάδα, 30 στην Κύπρο και 6eventsμε τον Τελικό
    • Αθήνα Φιλοξενία Ίδρυμα Ευγενίδου
    • Ξάνθη Φιλοξενία Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
    • Θεσσαλονίκη, Φιλοξενία Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
    • Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ομάδα του έργου TALOS
    • Κρήτη,Ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium
    • Περισσότεροι από 600 εθελοντές και 27.000 επισκέπτες συνολικά
  • Δέκα Ομάδες μας εκπροσωπούν στα παγκόσμια πρωταθλήματα σε Αμερική, Ουγγαρία κι Εσθονία. (Από Ελλάδα και Κύπρο)
  • FIRSTLEGOLEAGUEJr. με 8Expoevents και 150 ομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο.
  • Υποτροφία για 3 παιδιά και τον προπονητή τους για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο FIRSTGLOBALChallenge στο Μεξικό.
  • Υποτροφία για 8 παιδιά ρομά από το Δροσερό Ξάνθης, για τη συμμετοχή τους στο κατασκηνωτικό πρόγραμμαSEASUN + FUN μέσα από το πρόγραμμα υποστήριξης παιδιών της eduACT «Μάχη για τα όνειρά τους», με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
  • Συμμετοχή 18 παιδιών από την Αίγυπτο και το Λίβανο στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα SEASUN + FUN
  • Αίτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ένταξη του FIRSTLEGOLeague ως καλή πρακτική σε όλα τα καταστήματα κράτησης ανηλίκων.
  • Gold Βραβείο στην κατηγορία «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία» στο διαγωνισμό EducationLeaderAwards.
  • Η eduACT πιστοποιημένος φορέας υποδοχής εθελοντών από την Ευρώπη στο πλαίσιο του Erasmus + και του προγράμματος EVS.
  • Επιμόρφωση στη ρομποτική και το STEM για 45 παιδιά μειονοτήτων σε απομακρυσμένες περιοχές (Γλαύκη Ξάνθης), μέσα από το πρόγραμμα υποστήριξης παιδιών της eduACT «Μάχη για τα όνειρά τους», με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

 

 

 

Ποιοι είμαστε …

Το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT -“Δράση για την Εκπαίδευση”, καταργεί τα σύνορα της τυπικής εκπαίδευσης του σήμερα και εισάγει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα παιδιά του αύριο. Μέσα στην πενταετή του θητεία στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τον κώδικα και την εκπαιδευτική ρομποτική, η eduACTλαμβάνει πρωτοβουλίες στον χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης εφαρμόζοντας πρακτικές που έχουν στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με όραμα να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, με καινοτομία και ποιότητα στην εκπαίδευση, η eduACTδίνει έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων σε προγράμματα που διαμορφώνουν νέους με ηγετικά χαρακτηριστικά και κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, με τη βοήθεια ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών με πάθος για το αντικείμενό τους, αλλά και τη συνδρομή εκπαιδευτικών, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών από ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργήθηκαν δράσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά μεγαλουργούν, καλλιεργούν τις γνώσεις τους, διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ανακαλύπτουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο και προπάντων αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες για την κοινωνική τους ζωή. Η αυτοεκτίμηση, η ομαδικότητα, η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση του «άλλου», συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης, της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Κλειδί στην επιτυχία του φιλεκπαιδευτικού σωματείου συνιστά ο συμπεριληπτικός προσανατολισμός του οργανισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε ήδη από τις απαρχές του οργανισμού μέσω του οράματος του Προέδρου της eduACT, βραβευμένου διεθνώς εκπαιδευτικού και ακτιβιστή  κ. Κώστα Βασιλείου. Βασικός στόχος ναξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούν τη συμμετοχή των μαθητών-πολιτών του κόσμου στη μάθηση και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα  και τα οποία σχετίζονται με την εθνικότητά τους, το φύλο τους, το κοινωνικό και οικονομικό τους επίπεδο, τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, και οποιαδήποτε διαφορετικότητα πιθανόν έχουν.

 Για αυτόν τον λόγο, η eduACTσχεδιάζει δράσεις που πρoωθούν την ανακαλυπτική προσέγγιση της γνώσης σε παιδιά από όλη την Ελλάδα μέσω των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας “FIRSTLEGOLeague»”και “FIRSTLEGOLeagueJr”. Οι διαγωνισμοί FLLκαι FLLJr. διοργανώνονται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως και αποτελούν τους ποιοτικότερους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς νέων τεχνολογιών, όπου συμμετέχουν παιδιά από 6 έως 16 ετών. Στην Ελλάδα οι διαγωνισμοί, τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους τοπικούς φορείς (εκπαιδευτικούς και μη), στις μεγαλύτερες πόλεις, σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Στις ομάδες που θα ξεχωρίσουν, δίνεται η δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους σε Παγκόσμιους διαγωνισμούς σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Μέσω της eduACT, διαγωνισμοί και εργαστήρια (workshops) «ταξιδεύουν» τη ρομποτική σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, την Ήπειρο και το Ιόνιο, τις φυλακές ανηλίκων Κασσαβέτειας Μαγνησίας, όπου ανήλικοι τρόφιμοι μυούνται στη ρομποτική, τα παιδιά Ρομά του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης και του Δροσερού Ξάνθης, προσφυγόπουλα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μέχρι την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ.

Το βραβευμένο με τη «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία 2018» από τα “EducationLeaderAwards” σωματείο, όμως, δεν μένει μόνο εκεί. Μέσα από το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό του πρόγραμμα “SeaSun+Fun S.T.E.A.M.&RoboticsCamp”, που διεξάγεται στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν θερινές ξέγνοιαστες διακοπές μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας το STEAM (το πολύπτυχο Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Αξιοσημείωτο είναι ότι το καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα αντίστοιχα εγχειρήματα των Βαλκανίων και συγκέντρωσε παιδιά από την Ευρώπη, την Βόρειο Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον ανακάλυψης της γνώσης για τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου.

 

Παράλληλα, με σκοπό την παροχή δίκαιων ευκαιριών και σε παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η δράση της eduACT “Μάχη… για τα Όνειρά τους”, μέσω του προγράμματος χορηγιών από ιδιώτες, επιχειρήσεις  και φορείς, προσφέρει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και στηρίζει την μετεκπαίδευση και επιμόρφωση ταλαντούχων επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Αν θα θέλατε να μας γνωρίσετε καλύτερα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας  www.eduact.org

 

 

 

 

 

Praxis Greece /  12η Αστροβραδιά 2018 στην ¨Ανω Βροντού -Σέρρες

The organisation SEAL CYPRUS has implemented a transnational seminar for executives of voluntary governmental organizations entitled „Human Rights Education versus Cyber-hate“. The training took place in Larnaca from 1 to 9 of December 2018. The delegates were 36 youth workers from 10 countries.

Τhe main aim of the training was to incorporate the Human Rights approach in Youth Work to combat online hate speech. The participants have worked on how to promote media literacy and critical thinking among young people.

The training achieved to raise awareness about Cyber-hate and the risks it represents at a personal level (well-being of young people) and a social level (democracy).

The project partners have committed to prevent and counter cyber-hate and violent radicalisation of the young people online and offline with the use of Human Rights Education.

On Tuesday, December 4, the delegates had the honour to meet the Cyprus Commissioner for Volunteerism and NGO, Mr. Yiannis Yiannaki, who engaged into a discussion about volunteerism in Cyprus, the contribution of young people, the legal framework, and the improvements made in recent years and the challenges still ahead.

On Wednesday, December 5, the delegates the participants visited the Europe Direct Information Center of the Municipality of Larnaca. Mrs Myrto Katsouri presented the opportunities for access to valid information provided by Europe Direct centers to the European citizens.

The training was funded by the Erasmus+/ Youth through the National Agency of the Programme, the Youth Board of Cyprus.

Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό δίνοντας μια συναυλία στο Tübingen της Γερμανίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και το 2018 στο Βερολίνο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute.

Συνεργάζεται τακτικά με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη. Έχει συνεργαστεί επίσης με τη σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού και την Ευδοκία Μωυσίδου με τους μαέστρους Αναστάσιο Συμεωνίδηκαι Catherine Larsen-Maguire καθώς και με τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα ΑιδίνηΜάξιμο Μουμούρη και Άκη Σακελλαρίου. Έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα των Ελλήνων συνθετών Ρένου Τριανταφύλλου, Λευτέρη Βενιάδη και Νίκου Χατζηελευθερίου.

Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες που έχει δώσει η Ορχήστρα.

Η Ορχήστρα αποτελείται από έγχορδα (βιολιά, βιόλες, τσέλα, κοντραμπάσο), ξύλινα πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, σαξόφωνο, φαγκότο), χάλκινα (τρομπέτα, τρομπόνι, τούμπα), άρπα, κρουστά και πιάνο. Όταν οι ενορχηστρώσεις το απαιτούν, συμπληρώνεται με φυσαρμόνικα, κιθάρα και παραδοσιακά όργανα (κανονάκι).

Το ρεπερτόριο της έχει αφετηρία τον χώρο της κλασσικής μουσικής αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ποιοτικής μουσικής. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ζωντανών της εμφανίσεων είναι η παρουσίαση έργων σε θεματικές ενότητες: μουσική από την Λατινική Αμερική, τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, παρουσίαση συμφωνικών έργων από Έλληνες συνθέτες, κινηματογραφική μουσική.

Εδώ και δύο χρόνια η Ορχήστρα έχει ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κύριος στόχος του είναι να φέρει σε επαφή νέα παιδιά με τον μαγικό κόσμο της ορχήστρας. Έτσι σε όποια πόλη εκτός Αθηνών δίνει συναυλίες εντάσσει στο δυναμικό της νεαρούς σπουδαστές μουσικήςαπό την περιοχή, αφού τους προετοιμάσει κατάλληλα, δίνοντας τους την δυνατότητα να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη δουλειά επαγγελματικού επιπέδου.

           2018

  • Ιανουάριος 2018 : Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της UYO στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης στις 3/1/2018
  • Φεβρουάριος 2018 . Παρουσίαση –αφιέρωμα στην Ορχήστρα UYO από την εκπομπή διάλογος της ΕΡΤ3 στις 3/2/2018
  • Μαρτιος 2018 . Συνεργασία της UYO με την Julius Stern Orchestra , στο πρόγραμμα ανταλλαγής νεανικών ορχηστρών, που υποστηρίζει το Γερμανικό Υπουργείο Νεότητας.
  • Μαρτιος 2018 . Ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση από το Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, της κοινής συναυλίας που έδωσαν οι δύο νεανικές ορχήστρες στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής
  • Μαϊος 2018 . "Αλλού να μ΄αγαπάς" και η Underground Youth Orchestra ήταν εκεί! Ηχογράφηση για το άλμπουμ "Κάτι παράξενο" του Απόστολου Κίτσου και του Μιχάλη Καλογεράκη.
  • Ιούνιος 2018 . LLAWFALL: UYO meets Pink Floyd στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τους Μάξιμο Μουμούρη και Άκη Σακελαρίου.
  • Αύγουστος 2018.  Συναυλία στην Πάρο στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στην Μάρπησσα"
  • Σεπτέμβριος 2018. Συναυλία στο Πανεπιστήμιο Τεχνών στο Βερολίνο
  • Σεπτέμβριος 2018. Συναυλία στο Φεστιβάλ Ρεματιάς
  • Δεκέμβριος 2018 Συναυλία με τα σύνολα μουσικής δωματίου της ορχήστρας στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Μουσείου Μπενάκη
  • Δεκέμβριος 2018 Εορταστική συναυλία της Underground Youth Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη
Page 1 of 3